Voorwoord

 

 

Toen de oppergod Zeus klaar was met de schepping van Griekenland zag hij dat hij nog een handvol steentjes over had.  Hij keek ernaar en wierp ze glimlachend in de zee.  Die steentjes werden de Griekse eilanden. Een ervan is het summum van schoonheid. Geen ogen genoeg om alles op te nemen vanop de 200 meter hoge kraterrand van Santorini, behorend bij de eilandengroep van de Cycladen.

Ooit was Santorini een vulkaaneiland. Het rees op uit de zee en de kraterrand in het midden was het hoogste punt. Ongeveer 3600 jaar geleden was er een zodanig hevige uitbarsting dat een deel van Europa verduisterd raakte en een extreem koude zomer beleefde. Tot in China mislukten de oogsten. Er werd enorm veel lava uitgespuwd dat de oude stad Akrotiri (het Griekse Pompeï) onder 50 meter puimsteen verdween. De vulkaan, die het centrale deel van het eiland vormde, zakte toen ook in zee en veroorzaakte een tsunami van 28 meter hoog, die een enorme verwoesting op Kreta moet hebben veroorzaakt.

Het was een van de grootste vulkaangebeurtenissen op onze planeet, die ooit in de geschiedenis zijn vastgesteld. De enige uitbarsting van dit formaat waarmee die van Santorini vergelijkbaar is, was die van de Krakatau in 1883. Volgens schattingen was de explosie van Santorini veel sterker.

Waar ooit de krater was, bevindt zich nu een diepe caldera, gevuld met donkerblauw zeewater. Op de randen van de kraters hebben de inwoners hun dorpen en woningen gebouwd. Het uitzicht op de zee is onbeschrijflijk mooi. Zonder enige twijfel is Santorini een opmerkelijk eiland binnen de Griekse eilandwereld. Uit de mythologische verhalen blijkt dat Plato met zijn verhaal over Atlantis zou geïnspireerd zijn door de vulkanische uitbarstingen op Santorini.

Om iets van het explosieve karakter van het eiland te begrijpen voorzien we een dagje op het water, een soort minicruise in de baai. We bezoeken de mooiste plaatsen van het eiland, de opgravingen van Akrotiri en een wijndomein. Naar Kreta varen wij met de highspeed ferry.

Kreta is het grootste van de 2200 Griekse eilanden en op vier na ook het grootste eiland van de Middellandse zee.  Het is 260 km lang en 60 km op zijn breedst maar slechts 12 km op zijn smalst. Het kreeg een aparte plaats te midden van de Griekse wereld. De unieke ligging op gelijke afstand van Europa, Azië en Afrika is bepalend geweest voor haar geschiedenis.

Deze geliefde bestemming is de geboortegrond van de allereerste beschaving van Europa, de Minoïsche. De Engelsman Arthur Evans die de opgravingen deed in het Paleis van Knossos noemde de eilandbewoners van die tijd de Minoërs, naar de mythische koning Minos, zoon van de op Kreta geboren oppergod Zeus en Europa. Het is hier dat zich de mythe van de Minotaurus met de "Draad van Ariadne" afspeelt. Wij maken kennis met de rijke Minoïsche cultuur in het bijzonder fraaie archeologisch museum in Heraklion.

Tijdens deze reis bezoeken we de meest interessante plaatsen van het eiland. In het oosten gaan we naar de baai van Mirabello met steden als Agios Nikolaos en Elounda, de locatie waar "Wie betaalt de Veerman" werd opgenomen. In deze mondaine badplaats nemen we de boot naar Spinalonga, de oude leprozenkolonie met haar ingrijpende geschiedenis.  Naast de hoofdstad Heraklion staan er nog twee belangrijke plaatsen op het programma, namelijk Rethymnon en de oude hoofdstad Chania. Hier gaan we de confrontatie aan met de talrijke restanten van de Turks-Ottomaanse overheersing van meer dan 200 jaar. 

Ook met de charme van Zuid Kreta maken we kennis. Naast het pittoresk en vriendelijk havendorp Agia Galini stoppen we in Matala, één van de vele pareltjes aan de zuidkust. Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij de talrijke gaten (antieke grafkamers) deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van de hippies. Een ander hoogtepunt is de Samariakloof. Die doen we op de “lazy way”. Met de boot varen we naar Agia Roumeli, het eindpunt van de kloof. Van hieruit kan iedereen de kloof inlopen zover men wil. Het mooiste en smalste deel van de kloof ligt op 5 kilometer. 

Afronden doen we aan de westkant van het eiland. Een daguitstap brengt ons met de boot vanuit Kissamos naar het charmante schiereiland Gramvousa. Dit wordt een dag om te genieten. Wie de moed heeft om naar de Venetiaanse burcht te klimmen wordt beloond met een waanzinnig mooi uitzicht op de zalig witte stranden. Het charmante plaatsje werd trouwens door Charles en Diana uitgekozen om er hun 'honeymoon' te beleven! Alvorens terug te varen stoppen we nog in Balos Beach. Dit strand wordt genoemd als het mooiste witte zandstrand, niet alleen van Kreta en Griekenland maar tevens van de Middellandse Zee.

Wij zijn ervan overtuigd dat de combinatie van beide eilanden een meerwaarde biedt aan deze reis, omdat er heel wat raakpunten zijn. Het wordt een boeiende reis met veel natuur, cultuur en het echt proeven van de sfeer van deze schitterende eilanden. Magische momenten om niet te vergeten.

 

Reacties zijn gesloten.