Praktische informatie

OP DE VOORREISVERGADERING ZAL AAN DE DEELNEMERS EEN UITGEBREIDE BUNDEL OVERHANDIGD WORDEN MET ALGEMENE PRAKTISCHE INFORMATIE.  HIERNA TOCH WAT INFORMATIE.

CULTUUR

Tanzanianen zijn nieuwsgierig naar wazungu (het meervoud van mzungu of blanke mensen). De eerste vragen die ze je stellen zullen gaan over je burgerlijke staat, hoeveel kinderen je hebt en naar welke kerk je gaat. De meeste Tanzanianen zullen andersdenkenden respecteren. Zo is het bijvoorbeeld ongepast dat een Tanzaniaanse vrouw bier drinkt in een bar, maar van toeristen wordt dit zonder problemen geaccepteerd. Wat minder op prijs wordt gesteld is intimiteit tussen man en vrouw. Hoewel je mannen vaak hand in hand over straat zult zien lopen, is het niet gebruikelijk dat een stelletje dat doet. Mensen begroeten elkaar met een handdruk. Het is belangrijk de ander daarbij in de ogen te kijken omdat dat wordt gezien als een teken van respect. Aan de kust begroeten mensen elkaar met “Jambo”. In het binnenland hoor je meestal 'Habari gain?' en dat betekent letterlijk “Wat is het nieuws?”.

ELEKTRICITEIT & STEKKERS

De accommodaties in Tanzania hebben een netspanning van 220/240 volt en in de stopcontacten passen driepotige stekkers. Onze stekkers zijn te gebruiken met een internationale of wereldstekker. Een ervaren wereldreiziger heeft altijd een wereldstekker mee.  Hou er rekening mee dat de stroom nu en dan eens kan uitvallen. Voor alle zekerheid kan je best een zaklantaarn meenemen.

ETEN EN DRINKEN

Voedsel en water zijn in Tanzania soms minder betrouwbaar dan we gewend zijn. Door iets meer op te letten dan in het normale dagelijkse leven kunnen veel vervelende dingen voorkomen worden. Simpele gerechten zijn doorgaans kip of vis met rijst of frieten. Bananen zijn er in alle soorten en maten. Er is bananensoep, gefrituurde banaan en gekookte banaan, maar ook bananenbier. Populaire snacks zijn aardappelomelet en een deegdriehoekje gevuld met vlees of groenten. Aan de kust en op Zanzibar eet men veel vis, kreeft en krab. Typische ‘Swahili gerechten’ worden bereid met kokosmelk. Water uit de kraan is te vermijden. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kan men prima drinken. Tanzanianen drinken veel thee en, als er geld is, frisdrank en bier. Populaire biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

FOTOGRAFEREN

Tanzania is een adembenemend, uniek en fotogeniek land dat vele fotografen zal doen watertanden. Een reis door Oost -Afrika is een kennismaking met een andere cultuur en bevolking. U wilt dit ongetwijfeld vastleggen op foto of video. Soms wordt dit echter als storend ervaren door de lokale bevolking. Het tonen van respect, een niet al te opdringerige opstelling en vragen of een foto gemaakt mag worden voordat u de camera te  voorschijn haalt, schept veel “goede wil”. Het contact met de bevolking betekent dan meer dan alleen maar “plaatjes schieten”. U kunt de batterijen van uw apparatuur op de meeste plaatsen opladen.

GELDZAKEN

De munteenheid van Tanzania is de Shilling (TSZ). Het geld komt in briefjes van 500, 1000, 5.000 en 10.000 shilling. Munten zijn er van één, vijf, tien, twintig, vijftig, honderd en tweehonderd shilling. Er bestaat geen beperking op de in- of uitvoer van vreemde valuta. Import of export van Tanzaniaanse Shilling is echter verboden. Een combinatie van diverse betaalmiddelen is steeds aan te raden. Men heeft een voorkeur voor Visa creditkaarten. Bedenk wel dat je om deze kaart te gebruiken ook in Tanzania steeds vaker een pincode nodig hebt. Euro’s of Amerikaanse Dollars kan je op de luchthaven of bij uw hotel of lodge inwisselen voor Tanzaniaanse Shillings. In Tanzania is het meestal gebruikelijk om bij het kopen van souvenirs af te dingen en het spel met de verkoper aan te gaan.

GEZONDHEID

JosIvo heeft niet de bevoegdheid hierover medisch advies te geven. Wij kunnen alleen een richtlijn geven aan welke vaccinaties u moet denken. Voor de meest actuele informatie over aanbevolen inentingen en malaria adviseren we contact te nemen met uw huisarts of een andere instantie,  zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde: www.itg.be. Voor Tanzania en Zanzibar is een Gele Koorts vaccinatie verplicht en een Cholera verklaring nodig. Ongeacht de duur en de omstandigheden, moet men tegen HEPATITIS A beschermd zijn. Een vaccinatie tegen HEPATITIS B is ook aan te raden. Vergeet niet uw GELE VACCINATIEBOEKJE en MUTAS/WORLD ASSISTANCEKAART  mee te nemen.

GRENSFORMALITEITEN

Voor een bezoek aan Tanzania is een geldig paspoort (wijnrode boekje) nodig dat bij uitreisdatum nog minstens 6 maanden geldig moet zijn. Het visum kan worden verkregen bij de Tanzaniaanse ambassade in België of bij aankomst op een van de internationale luchthavens van Tanzania. Wij hebben geopteerd voor een visum bij aankomst. In principe zijn er geen pasfoto’s of een kopie van het vliegticket nodig. Voor aanvragen bij de ambassade wel. De kostprijs van 50 US Dollar is begrepen in de reissom.

KLIMAAT EN KLEDING

Tanzania heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 25 tot 30 graden. Overdag raden we aan om luchtige, katoenen kleding te dragen. In de avonduren na zonsondergang is het aanbevolen een lange broek, blouses of shirts met lange mouwen te dragen om u te beschermen tegen “mogelijke” muggen. Het is aan te raden toch wat warme kledij mee te nemen, want het kan 's avonds behoorlijk afkoelen.

POST - TELEFOON – WIFI – INTERNET

Blijkbaar is de Post goed georganiseerd in Tanzania. Postzegels kunnen zowel in een postkantoor als in sommige hotels bekomen worden. Alhoewel er diverse netwerken zijn voor telefoon is de capaciteit van het netwerk nog niet op het niveau zoals we dat in België gewend zijn. Vraag na bij uw provider (Proximus, Telenet, Base, Orange) welke mogelijkheden er zijn. Op veel plaatsen is het internet beschikbaar; ook in het dagelijkse leven is het net al behoorlijk geïntegreerd. Diverse accommodaties hebben een internetfaciliteit met wifi, maar de snelheid laat soms te wensen over.

SHOPPING EN SOUVENIRS

De souvenirwinkels, stalletjes en straatverkopers bieden een ruime keuze aan houtsnijwerk, (half)edelstenen, met de handbeschilderde stoffen en andere nijverheidsproducten. Een leuk souvenir is een kanga, een bedrukte lap stof die de vrouwen als wikkelrok of als draagdoek gebruiken en vaak voorzien is van een Swahili spreekwoord of gezegde. Ook een tingatinga schilderijtje uit Zanzibar is een leuk aandenken. Onthoud dat u flink moet afdingen! Er geldt in Tanzania een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten.

TIJDSVERSCHIL

Zanzibar valt in tijdzone UTC +3. Het tijdsverschil tussen België en Tanzania is 1 uur later in onze zomertijd en 2 uur later in onze wintertijd.

VEILIGHEID

Tanzania is over het algemeen een veilig land en één van de meer stabiele en rustige landen in de regio. Zoals overal ter wereld moet je in grote steden als Arusha goed op je spullen letten, vooral op drukke plaatsen als een markt en een busstation. Voor de actuele veiligheidssituatie kan je terecht op : http://diplomatie.belgium.be.

 

TANZANIAANSE AMBASSADE IN BELGIE

BELGISCHE AMBASSADE IN

TANZANIA

Franklin Rooseveldtlaan 72 Barack Obama Road 5
1050    Brussel Dar es Salaam
Tel: +32 2640 6500 Tel: 00 255 2112688
Fax: +32 26468026 Fax: 00 255 2117621
tanzania@skynet.be  
www.tanzaniaembassy.be http://diplomatie.belgium.be/tanzania

 

 

Reacties zijn gesloten.