Myanmar, in het westen van de Zuid-Oost-Azië regio, is een zeer bijzonder land. Een land van heuvels en valleien, bergen en stranden, tempels en jungles. Het land wordt ook wel het 'Land van Gouden Pagodes' genoemd, vanwege de ontelbaar vele gouden stoepa's in het land.
Buurlanden: In het westen grenst Myanmar aan Bangladesh (193 km), in het noordwesten aan India (1463 km), in het noordoosten en oosten aan China (2185 km), in het oosten aan Laos (235 km) en aan Thailand (1800 km) Iets meer dan een kwart van de grens van Myanmar is de kust. De rest grenst aan andere landen.
De naam Myanmar komt van Myanma Naingngandaw, de lokale naam voor het land die in de 12e eeuw werd gebruikt. In 1989 werd de naam van het land gewijzigd van Birma (of Burma) naar Myanmar door het huidige militaire regime. Het land heet sinds 21 oktober 2010 officieel Republiek der Unie van Myanmar, van 1989 tot 2010 heette het kortweg Unie van Myanmar en daarvoor heette het Birma. De nieuwe naam wordt echter door veel dissidenten alsmede door de Verenigde Staten niet geaccepteerd. Ook sommige media en veel westerse landen gebruiken sinds kort weer de oude naam Birma. De Verenigde Naties hebben de naamsverandering daarentegen wel geaccepteerd.
- Staatshoofd : President Thein Sein (2011)
- Hoofdstad : Naypyidaw (sinds eind 2005 de administratieve hoofdstad) (betekent letterlijk: koninklijke stad)- Yangon
- (Rangoon), is de voormalige hoofdstad
- Munteenheid : Kyat (MMK)
- Inwoners : 54.584.650 (2012)
- Oppervlakte : 678.500 km² - grootste land in Z.O. Azië – op de 40ste plaats in de wereld
- Staten en regio’s : veertien sedert februari 2011
- Districten : zevenenzestig sedert februari 2011
- Kustlijn : 1930 kilometer vanaf de grens met Bangladesh langs de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee in het zuidwesten tot het zuidelijkste puntje van het land aan de grens met Thailand. (=kwart van de totale omtrek)
- Afmetingen : van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden is het 2090 km, de maximale breedte is 925 km
VLAG VAN MYANMAR
Tot 2010 was een vlag in gebruik die werd ingevoerd op 3 januari 1974 na de stichting van de socialistische republiek Birma. Deze vlag is voor het grootste deel rood en bevat in de bovenhoek aan de hijskant een blauw kanton. In dit vlak staat een rijst-aar met daarachter een tandwiel. Deze symbolen zijn socialistisch en staan voor de industrie en de landbouw. De symbolen zijn omringd door veertien vijfbenige sterren die de bestuurlijke afdelingen van Myanmar vertegenwoordigen. De witte kleur staat voor zuiverheid, het blauw voor vrede en integriteit en het rood voor moed. De vlag leek op de vlag van Taiwan. Van 1948 tot 1974 was een soortgelijke vlag in gebruik, maar in plaats van het socialistische embleem bevatte deze vlag in de bovenhoek een grote vijfbenige ster, omringd door vijf kleinere vijfbenige sterren. Het huidige ontwerp werd pas in gebruik genomen op 21 oktober 2010. Het bestaat uit horizontale banen geel, groen en rood, met een grote witte ster in het midden. De kleuren symboliseren solidariteit (geel), vrede en rust (groen) en moed en besluitvaardigheid (rood).
Landkaarten