Praktische informatie

DE DEELNEMERS KRIJGEN PER KAMER EEN EXEMPLAAR VAN DE
ANWB WERELDREISGIDS ESTLAND - LETLAND - LITOUWEN 


Deze gevarieerde reis is in principe mogelijk voor elke leeftijd. Wanneer men over een normale conditie beschikt kan men deelnemen aan alle excursies die in het programma staan.


Bagage
De reiskoffer mag maximaal 20 kg per persoon wegen; een stuk handbagage van 8kg is toegestaan (afmetingen ........). Het is veilig de sluiting van je koffer te beschermen met een bagageband. Wij proberen bij de luchtvaartmaatschappij een pre-seating aan te vragen, alhoewel deze garantie in principe niet bestaat in economy klasse.

Douane
Er zijn geen speciale bepalingen of beperkingen. De grenscontrole is oppervlakkig.

Elektriciteit
De netspanning is 220-230 Volt en  de stopcontacten zijn van hetzelfde model als in België. U kunt meegebrachte elektrische apparaten dus zonder problemen opladen en gebruiken. Een ervaren reiziger neemt toch steeds zijn wereldstekker mee.

Fooien

De lonen zijn zeer bescheiden in de Baltische Staten en het drinkgeld vervolledigt het loon. Drinkgeld geven is een gebaar van appreciatie. Indien je echter tevreden bent over een verleende service kan je een fooi achterlaten (o.a. aan de kamermeisjes). De fooien voor de kruiers, de bus bestuurder en de plaatselijke Vlaamse gids zijn inbegrepen in de reissom. 

Fotografie en video
Uit respect voor de cultuur raden we je aan om enige terughoudendheid in acht te nemen bij het fotograferen en filmen van de lokale bevolking. Het is verboden om militaire zones te fotograferen.

Gezondheid
Administratief gezien is er geen enkele vaccinatie vereist. Kraanwater drinken op reis is nooit een goed idee. Het is wel verstandig om een goed anti-muggenmiddel mee te nemen. Voor meer up to date informatie, raadpleeg enkele weken voor  vertrek de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde : http://www.itg.be/itg/generalsite/Default.aspx?WPID=31&MIID=333&L=N

Kleding
Neem luchtige, comfortabele maar ook warme kleding mee voor de wisselende weersomstandigheden. Een regenjas en paraplu kan van pas komen. Ook een trui of jas heb je nodig voor de koelere avonden, naargelang de streek. Voorzie  stevige wandelschoenen. 

Klimaat
In de drie Baltische landen heerst een gematigd klimaat. Het voornaamste element dat het klimaat van Estland beïnvloedt, is de Atlantische Oceaan (in het bijzonder de Golfstroom). De lagedrukgebieden zorgen voor een sterke weerswisselvalligheid. In vergelijking met het Europese gemiddelde is het klimaat gekenmerkt door een zachte zomer en een milde herfst. In Letland zijn de zomers meestal aangenaam zacht ten gevolge van het maritiem klimaat. In Litouwen zijn de zomers meestal zacht tot zeer warm. Er zijn sterke verschillen tussen de seizoenen.  n het voor- en najaar zijn er koele dagen en koude nachten, in de zomer is het weer aangenaam met temperaturen die overdag schommelen tussen 20° en 25°C. Regen valt gedurende gans het jaar, ook tijdens de zomermaanden. Door de noordelijke ligging is het in de zomer heel lang licht.

Reisdocumenten
Om de Baltische landen binnen te komen is alleen een Belgische identiteitskaart  nodig, die de volledige periode van verblijf geldig moet zijn. Neem een kopie van je identiteitskaart en bewaar die op een andere plaats dan het origineel. Informatie over de nodige reisdocumenten vind je ook op :
https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland

Telefoneren en internet
Telefoneren kan vanuit elke overnachtingsplaats, overal treft u internetcafés. Mobiel bellen is in heel de regio ook al heel gewoon geworden. De bereikbaarheid is dus uitstekend. Vanaf 15 juni 2017  zijn er geen roamingkosten meer van toepassing, zolang u uw telefoon tijdelijk in het buitenland gebruikt. Raadpleeg je GSM-operator voor gedetailleerde info. Er zijn internetcafés in de grote steden. De landcode van Estland is +372. De landcode van Letland is +371. De landcode van Litouwen is +370.

Valuta
De drie landen hebben alle de EURO als hun eigen munteenheid. Er is een breed netwerk aan ATM’s, waar je geld kunt afhalen met je kredietkaart of met je Belgische bankkaart, indien deze voorzien is van de functie Maestro of Cirrus (raadpleeg je bank).

Veiligheid
De Baltische Staten zijn veilige vakantielanden met een stabiele democratische politiek. Zoals overal zijn toeristische gebieden, grote steden, drukbezochte evenementen en verlaten wegen aantrekkelijk voor criminelen. Pas goed op je spullen op drukke plaatsen zoals pleinen en musea en metro’s en trams.

Uurverschil
In de Baltische landen is het een uur later dan in België.


Adressen van de ambassades van de Baltische Staten in België

AMBASSADE ESTLAND
Guimardstraat 11/13 te  1040 BRUSSEL
TWEEDE SECRETARIS Kristi LAND
+32 2 779 07 55 - +32 2 779 28 17
saatkond@estemb.be
www.estemb.be

AMBASSADE LETLAND
Handelsstraat 122 te  1000 BRUSSEL
AMBASSADEUR Ilze RUSE
+32 2 238 32 36 - +32 2 238 32 54
embassy.belgium@mfa.gov.lv
http://www.am.gov.lv/belgium

AMBASSADE LITOUWEN
Belliardstraat 41-43 te  1040 BRUSSEL
AMBASSADEUR Gediminas VARVUOLIS
+32 2 401 98 95 - +32 2 401 98 98
amb.be@urm.lt
http://be.mfa.lt


Adressen van de Belgische Consulaten in de Baltische Staten

Ten gevolge van besparingsmaatregelen van de regering werden de drie ambassades in de Baltische Staten gesloten. Estland valt onder de ambassade van Helsinki; Litouwen onder de ambassade van Warschau en Letland onder de ambassade van Stockholm. Wel zijn er nog ereconsulaten in Vilnius en Riga.


Ereconsulaat Vilnius
Paeglines 7C
LT-11302 Vilnius
Litouwen
Ereconsul Jacques BARBIER
+370 521 305 29
Honorary_Consul@barbier-mail.com

Ereconsulaat Riga
Brivibas gatve 366
LV-1006 Riga
Letland
Ereconsul Didzis Gavars
+371 254 474 69
hc.gavars@gmail.com


 

 

Reacties zijn gesloten.