OP DE VOORREIS VERGADERING KRIJGEN DE DEELNEMERS EEN UITGEBREIDE BUNDEL MET ALGEMENE PRAKTISCHE INFORMATIE
Deze gevarieerde rondreis is in principe mogelijk voor elke leeftijd. Wanneer men over een normale conditie beschikt kan men deelnemen aan alle excursies die in het programma staan.
Bagage
Voor het maximaal gewicht van de reiskoffer en de handbage : zie in menu bij kostprijs - inbegrepen. Het is veilig de sluiting van je koffer te beschermen met een bagageband.
Documenten
Het is aan te raden een kopie te maken van paspoort, reisverzekering, medisch paspoort en informatie over persoonlijke medicaties. Bewaar die op een andere plaats dan het origineel. Vergeet ook bankkaart, creditcard en geld niet. Informatie over de nodige reisdocumenten vind je ook op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken : https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/armenie
Douanezaken
Het is verboden om antiek, kunstschatten, drugs, wapens e.d. in- of uit te voeren. Ook is het verboden om souvenirs van beschermde dier- en plantensoorten mee te nemen. Je mag, tot een waarde van 430 €, belastingsvrij uitvoeren. Neem slechts pakjes/bagage mee van derden waarvan je de inhoud kent.
Elektriciteit
De netspanning in Armenië is 220 volt. Het type stekkers dat gebruikt wordt zijn dezelfde als in België. Regelmatig komen stroomonderbrekingen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn dus zeker handig om mee te nemen. Een verloopstekker is niet nodig. Maar een ervaren reiziger neemt toch steeds zijn wereldstekker mee.
Eten en drinken
In de Armeense keuken zijn veel Libanese en Turkse invloeden (kebab). Er wordt veel lams- en rundvlees gegeten en overal kun je khorovats (gebarbecued vlees of vis) bestellen. Bastoerma is gedroogd rundvlees gedrenkt in zout en kruiden, dolma is rijst en vlees in wijnbladeren. Het platte brood in Armenië noemt men lavash. De nationale drank van Armenië is cognac (van het merk Ararat, genoemd naar de Bijbelse berg) en vodka. Ook sterke Turkse koffie wordt gedronken. Bekende biermerken zijn Kilikia, Kotayk en Erebuni. Jermuk is spuitwater en Noy mineraalwater. Ook wordt lokaal geproduceerde rode en witte wijn gedronken.
Fotograferen
Armenië is een fotogeniek land. Breng dus voldoende geheugenkaarten mee. Vergeet ook niet om reservebatterijen mee te nemen. In musea en bij bezienswaardigheden is het toegestaan te fotograferen mits vaak een extra toeslag. Het gebruik van flits is in kerken en musea vaak verboden. Armeniërs vinden het meestal prima als je hen fotografeert. Maar vraag altijd vooraf hun toestemming. Meestal poseren ze met veel plezier en fierheid. Het is streng verboden overheidsgebouwen, politiekantoren, militairen, militaire objecten, grensovergangen, vliegvelden e.d. te fotograferen.
Geld en valuta
De nationale munt in Armenië is de ‘dram’ (AMD). Er zijn bankbiljetten van 500,1000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 dram. Munten zijn er van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 dram. Eén euro is ongeveer 553 dram waard (februari 2019). Je neemt best euro’s of dollars in kleine coupures mee. Deze zijn overal inwisselbaar. Info : www.oanda.com
Geldautomaten
In grotere steden (Jerevan, Sevan) zijn geldautomaten beschikbaar. In afgelegen gebieden zijn deze moeilijker te vinden. Hou er rekening mee dat de automaten niet altijd werken. Neem daarom ook contant geld mee. Om veiligheidsredenen en fraude tegen te gaan is het gebruik van Maestro standaard beperkt tot Europese landen. Belgische banken rekenen Armenië echter bij Europa.
Kredietkaarten
In grote steden en grotere winkels kun je meer en meer met een kredietkaart terecht. In kleinere plaatsen kun je nog altijd slechts cash betalen.
Gezondheid
Er zijn geen verplichte vaccinaties. Maar een inenting tegen Hepatitis A en DTP zijn aangeraden. Vermijd het drinken van water uit kranen. Beter is (ongeopende) flessen mineraalwater te kopen. Eet ook geen rauwe groenten en ongepeld fruit. Wees ook voorzichtig bij de consumptie van drank waarvan de oorsprong je niet bekend is, alsook van artisanaal roomijs. Wees ook voorzichtig bij uitstappen in volle zon en gebruik een hoofddeksel. Drink veel en strooi wat extra zout op je eten. Warme dranken zijn meestal beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. ontsmettingsmiddel, pleisters, een middel tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Best is te overleggen met je huisarts. Hij is uitstekend geplaatst om advies te geven omtrent je ‘medicatielijstje’.
Voor de hygiëne onderweg kunnen een flesje desinfecteergel en/of ontsmettingsdoekjes nuttig zijn. Voor up to date informatie raadpleeg je best een paar weken voor vertrek de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be) en/of neem je tijdig contact op met je huisarts.
Kleding
Overdag is het overwegend aangenaam warm (tussen mei en september). In de hoger gelegen gebieden kan het iets frisser zijn en ’s nachts wordt het snel koeler (vooral in oktober). Enkele warme kledingstukken, zoals een fleece en een jasje, mogen dan ook in je bagage niet ontbreken. Ook een regenjas of paraplu kan nuttig zijn. We raden je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Het dragen van korte broeken en t-shirts is hier geen probleem. Behalve bij het bezoeken van kerken en kloosters stelt men op prijs dat je netjes gekleed gaat. Hoewel de lokale vrouwen een hoofddoekje dragen, is hoofdbedekking niet verplicht. Breng comfortabele wandelschoenen mee. Ook een hoofddeksel mag zeker niet ontbreken in je bagage.
Klimaat
Armenië heeft een continentaal landklimaat met warme zomers en koude winters. In het uiterste zuiden van het land is het subtropisch warm en zijn er in de winter zelfs aangename temperaturen. In de rest van het land kunnen de temperaturen in de winter dalen tot min 30 graden, zeker in de bergen. In de zomer zijn de temperaturen in de bergen aangenaam. Maar het weer kan hier snel omslaan. De temperatuur in mei bedraagt gemiddeld 20 à 25C.
Openingstijden
Het openbare leven in Armenië begint niet erg vroeg. Winkels zijn op werkdagen open van 9.30 of 10 uur tot 19 uur. Supermarkten zijn vaak eerder open en de verkoop van groenten en fruit langs de kant van de weg lijkt dag en nacht door te gaan. Banken zijn op werkdagen open van 9 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur. Wisselkantoren zijn vaak ook op zon- en feestdagen open.
Paspoort en Visa
Voor Armenië is een geldig internationaal paspoort verplicht, dat nog minimaal zes maanden geldig is na terugkomst.
Taal
De officiële taal in Armenië is het Armeens en wordt door 96 procent van de bevolking gesproken. Over het algemeen spreekt en verstaat iedereen Russisch. Daarnaast spreekt men vaak Engels, Frans of Duits.
Telefoon, Internet en Post
Telefoneren
Internationaal telefoneren kan vanuit grote hotels, bij belkantoren of op het postkantoor. Telefooncellen vind je bijna alleen in Jerevan. Mobiel bellen is mogelijk in het grootste deel van het land. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor bellen en gebeld worden, sms’s en internetten in het buitenland. De landcode van Armenië is 374. Bellen van Armenië naar België : 00 + 32 + netnummer zonder nul + abonneenummer. Bellen van België naar Armenië : 00 + 374 + netnummer zonder nul + abonneenummer.
Internet
De meeste hotels in Jerevan hebben WiFi. Er zijn ook enkele internetcafé’s. Daarbuiten is het aanbod beperkt.
Post
Tot voor kort was post versturen vanuit Armenië een probleem. De post was dagenlang onderweg of kwam helemaal niet aan. De laatste jaren is dit aanzienlijk verbeterd. Maar toch wordt het afgeraden om brieven of pakketten met kostbaarheden op te sturen.
Tijdsverschil
In Armenië is het gedurende onze zomertijd 2 uur later dan in België en gedurende onze wintertijd bedraagt het tijdsverschil 3 uur.
Tips en Fooien
Fooien zijn gebruikelijk en worden erg op prijs gesteld. De fooien voor de kruiers, de busbestuurder en de plaatselijke gids zijn inbegrepen in de reissom.
Veiligheid
Armenië is een relatief veilig land. Maar zoals overal moet je ook hier goed op je spullen letten. Dat geldt zeker voor Jerevan. Mocht je toch bestolen worden of iets naar overkomen, doe dan aangifte bij de politie.