OP ZOEK NAAR HET GEHEIM ACHTER DE EEUWIGE GLIMLACH IN ECHT ZWART AFRIKA
Het West-Afrikaanse land Senegal aan de Atlantische Oceaan, officieel de Republiek Senegal grenst aan Mali, Guinee, Guinee-Bissau, Gambia en Mauritanië. Er zijn twee belangrijke rivieren: de langste is de Senegal rivier, die de noordgrens vormt met Mauritanië en in het zuidoosten stroomt de rivier de Gambia.
Senegal, met als hoofdstad Dakar, is meer dan zes keer groter dan België. Het heeft een bevolking van ongeveer 15 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 42% op het platteland woont, de rest in de steden. De bevolkingsdichtheid varieert naargelang de woonplaats : 77% inwoners per km² in de westelijk-centrale streek tot slechts 2% per km² in de droge oostelijke helft. De islam (in een gematigde vorm) is er pre-dominant alhoewel de vijf procent katholieken stevig verankerd zijn in de maatschappij.
De eerste vermeldingen van Senegal dateren uit de vijfde en tweede eeuw V.C. door Griekse geschiedschrijvers die de streek bezochten. In de 11de eeuw kwam de regio onder invloed van de islam en vanaf de 15de eeuw concurreerden Portugezen, Fransen, Engelsen en Nederlanders om er hun handelsactiviteiten en invloedssfeer uit te breiden. De Fransen kwamen in de 17de eeuw aan de macht. Eind 19de eeuw werd het dan een officiële Franse kolonie tot de onafhankelijkheid.
Senegal werd op 20 augustus 1960 formeel onafhankelijk door zich terug te trekken uit de amper één maand eerder van Frankrijk onafhankelijk geworden Mali Federatie. In de periode 1982-1989 was er de confederatie Gambia onder de naam Senegambia. De integratie tussen de twee landen kwam echter nooit van de grond. Sindsdien zet Senegal zijn democratische ontwikkeling voort.
Voor autoliefhebbers is het land bekend als de voormalige aankomstplaats van de Parijs-Dakar rally. De gastvrije bevolking, vaak met een brede glimlach op het gezicht, laat je graag zien dat het nog veel meer te bieden heeft. Eén van de belangrijkste redenen waarom steeds meer reizigers een reis naar Senegal overwegen zijn de unieke bezienswaardigheden. Daarenboven is er een ideale mix van prachtige goudkleurige stranden, afgewisseld met echte Afrikaanse culturen, de woestijn in al zijn facetten en de prachtige natuurparken waar u de plaatselijke fauna en flora in alle rust kunt ontdekken.
Tijdens de rondreis zal het slaveneiland Gorée zeker een diepe indruk nalaten, maar hetzelfde kan ook gezegd worden van het Nationaal Park van Niokolo-Koba. Ook andere natuurparken van dit West-Afrikaanse land worden bezocht. Op het programma staan o.a. het Nationaal Park Djoudj, het Delta Saloum National Park en het Bandia Reservaat. In dit laatstgenoemde natuurpark maken we een jeepsafari. Alle parken genieten een internationale faam. We ontdekken eveneens hoe zout op de traditionele manier wordt gewonnen. Tot aan de middel in het water schrapen ze het zout van de bodem.
“Hakuna Matata”, wat in het Swahili “geen zorgen” betekent is een lijfspreuk die perfect past bij dit land waar veel kan, maar niets moet. Vandaar dat onze rondreis je de vele facetten van dit land ook in alle rust laat ontdekken.
Wij zijn ervan overtuigd dat dit prachtige land, op slechts een zestal uur vliegen van België, je in alle opzichten zal verrassen. En wat is er nu fijner dan afsluiten met een dag strandvakantie in Syla aan de Atlantische Oceaan! Senegal is absoluut een topper en zeker niet te missen.