Toelichting bij gedetailleerd programma
ONTBIJT |
DAGELIJKS IN HOTEL |
MIDDAGMALEN |
VRIJ |
GEDETAILLEERDE |
ZIE MENU HIERNAAST |
GEDETAILLEERDE |
ZIE MENU HIERNAAST |
OVERNACHTINGSPLAATSEN |
ONDER VOORBEHOUD INGEVAL WIJZIGING ZAL ER EEN VERVANGING KOMEN DOOR EEN |
DAG 1: DINSDAG 4 JUNI 2019
BRUSSEL - TIRANA
Samenkomst in Brussels Airport en vertrek naar Tirana met TuiFly. Bij aankomst op de luchthaven in Tirana worden we verwelkomd door de Nederlandstalige gids. Transfer naar het hotel
Overnachting in Hotel White Dream **** of gelijkwaardig
Avondmaal in hotel
DAG 2: WOENSDAG 5 JUNI 2019
TIRANA - BERAT - VLORE (205 km)
In de ochtend rijden we naar Berat, bekend als de stad met de “Duizend Ramen”. Deze plaats in Centraal-Albanië, geklemd tussen de bergen, huisvest een schat aan Albanese geschiedenis, cultuur en een bewijs van de traditie en religieuze harmonie van het land. De oorsprong van het stadje ligt ruim 4000 jaar terug in de tijd. Aan beide kanten van de rivier de Osum zijn kleine witte huisjes gebouwd met vele ramen. Deze traditionele woningen dateren hoofdzakelijk uit de 18de en 19de eeuw. Een wandeling door de smalle straatjes van deze schilderachtige stad zal zeker bekoren. Het historische deel van dit witte stadje staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. Eerst bezoeken we het fort met uitzicht op de stad Berat. Het dateert uit de 13e eeuw en is gebouwd op een rotsachtige heuvel op de linkeroever van de rivier. In deze nog bewoonde citadel is het aangenaam om rond te kuieren. Overal prachtige uitzichten en verrassende doorkijkjes. Na het fort brengen we een bezoek aan de wijk Mangalem en het Nationaal Etnografisch Museum. Dit museum is ondergebracht in een van de meest karakteristieke en interessante huizen van de stad. De rijke verzameling van traditionele voorwerpen is een van de grootste voorbeelden van de lange geschiedenis en cultuur van Berat. Aan de overkant van de Osumrivier ligt de wijk Gorica, waarvan de huizen tegenover die van Mangalem staan. De boogbrug van Gorica, gebouwd in 1780, is een prachtig architectonisch monument gebouwd om Gorica te verbinden met Mangalem. Na de lunch is er een wijnproeverij in een gekend wijnhuis. Daarna rijden we verder naar Vlore, waar de Albanese onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Deze stad in het zuidwesten van Albanië ligt aan de gelijknamige Golf van Vlore, een inham van de zuidelijke Adriatische Zee. We verkennen het centrum van de stad en brengen een bezoek aan het Vlaggenplein en de oude Muradije moskee, een voorbeeld van de Ottomaanse bouwkunst in Albanië. De moskee dateert van begin 1537, wat hem tot de oudste moskee van het land maakt. Voor de bouw werden stenen gebruikt van een Romeinse begraafplaats met Helleense inscripties. Het gebouw contrasteert met de omgeving, die relatief nieuw is.
Vrije lunch onderweg
Overnachting in Hotel Pavaresia **** of gelijkwaardig
Avondmaal in een lokaal restaurant
DAG 3: DONDERDAG 6 JUNI 2019
VLORE - HIMARA - BUTRINT - ALBANESE RIVIERA - GJIROKASTRA (160 km)
Vandaag gaan we eerst naar Himara. Deze populaire badplaats aan de kust van de Ionische Zee is het toeristische centrum van de Albanese Riviera. Het is één van de mooiste plekken in de gehele kust met een grote geschiedenis. In de klassieke oudheid was Himara een deel van het Koninkrijk Epirus. De stad wordt overwegend bevolkt door etnische Grieken die tweetalig Grieks-Albanees zijn. Hier bezoeken we het kasteel van Ali Pasha. Deze vesting ligt op de top van een klein eiland, vlak bij de kust in Port of Palermo. Het kasteel of het fort is waarschijnlijk oorspronkelijk al gebouwd door de Venetianen, maar er zijn ook bronnen die zeggen dat het fort werd gebouwd aan het begin van de 19de eeuw eeuw door Ali Pasha. Daarna gaat onze tocht verder naar Saranda. Na de lunch rijden we naar de oude stad Butrint, UNESCO-werelderfgoed en de belangrijkste archeologische ontdekking in Albanië. Het gebied werd bewoond sinds de prehistorie en vormde een bekende tussenstop op de handelsroutes. De stad was eerst een Griekse kolonie, later een Romeinse stad en vervolgens een bisdom. In de 4de eeuw voor Christus was het een commercieel en maritiem centrum van de oude wereld. De betekenis van de naam Butrint zou staan voor “gewonde stier”, gebaseerd op een Griekse mythologische legende, waarbij het offeren van een stier op Corfu mislukte. De stier ontsnapte en zwom naar de overkant. Het werd opgevat als een teken van de goden en de plaats Butrint werd door Griekse kolonisten opgericht. Het ruïne complex heeft een aparte sfeer, het is een combinatie van archeologie, natuur en monumenten. Bijzonder is dat men hier op dit mooi schiereiland bijna de hele geschiedenis van het Middellandse zeegebied kan zien. De oudste vondsten dateren van 50.000 voor Christus en gaan door tot en met de 19de eeuw na Christus. Na het bezoek aan de oude ruïnes en met een mooie wandeling in de benen van ongeveer twee en een half uur, rijden we naar Gjirokastra.
Vrije lunch in Ksamil (op korte afstand van het Griekse eiland Corfu)
Overnachting in Hotel Cajupi **** of gelijkwaardig
Avondmaal in een lokaal restaurant
DAG 4: VRIJDAG 7 JUNI 2019
GJIROKASTRA
Deze dag is volledig gewijd aan Gjirokastra, een van de oudste steden van Albanië. Tot 1420 was het een Griekse stad. Dat jaar werd de stad bezet door de Turken, die er bleven tot ongeveer 1912. Nadien deden de Grieken meermaals een poging om de stad opnieuw te heroveren, wat alleen lukte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit prachtig bergstadje in het zo onbekende Albanië wordt ook genoemd als de stad met de “Duizend Trappen”. De smalle straatjes geplaveid met kinderkopjes, de Ottomaanse huisjes en het imposant kasteel geven het gevoel in een middeleeuws dorpje rond te wandelen. Het historische gedeelte van de stad staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na de citytour bezoeken we het middeleeuwse kasteel met zijn museum over de geschiedenis van de regio. Ooit was dit kasteel een politieke gevangenis tijdens de communistische dictatuur. Het klokkentorentje op het kasteel, dat gelegen is op een berg en van overal zichtbaar, is het herkenningspunt van de stad. Gjirokastra is tevens de geboorteplaats van Enver Hoxha. Deze stalinistische heerser en dictator hield Albanië jarenlang in zijn ijzeren greep. Tot zijn dood in 1985 was het land afgesloten van de rest van de wereld. Pas in het begin van de jaren negentig stuurde het volk het onderdrukkende regime weg. Na de lunch is er vrije tijd om op eigen houtje deze oude stad met een prachtige karakteristieke architectuur en een hele prettige sfeer te verkennen en een bezoek te brengen aan de bazaar en de souvenirwinkels.
Vrije lunch
Overnachting in Hotel Cajupi **** of gelijkwaardig
Avondmaal in hotel
DAG 5: ZATERDAG 8 JUNI 2019
GJIROKASTRA - APOLLONIA -OHRIDMEER IN MACEDONIË (300 km)
Vandaag is er de lange trip naar Ohrid in Macedonië. Alvorens de grens over te steken bezoeken we de archeologische site van Apollonia, een Griekse kolonie en oude Romeinse stad. Deze Albanese stad werd gesticht op een heuvel in 588 vóór Christus door kolonisten uit het Griekse Korinthe. Ze behield haar sterke machtspositie tot in de 3e eeuw een aardbeving de loop van de Vosja-rivier wijzigde en de grond moerassig en improductief maakte. De naam heeft Apollonia te danken aan de god Apollo, de zoon van Zeus en Leto en de tweelingbroer van Artemis. Vroeger heette Apollonia Illyrië en besloeg het de hele Adriatische kuststrook van het vroegere Joegoslavië en het huidige Albanië. De stad ligt aan de beroemde Via Egnatia, de Romeinse weg die rond het jaar 146 vóór Christus is aangelegd. Het verbond Rome via Brindisi en daarna Durrës met het centrum van het Oost Romeinse rijk: Byzantium. Voor de kruisvaarders was de Via Egnatia de snelweg over land naar Constantinopel en het Heilige Land. Vele eeuwen is deze weg de handelsroute geweest met groot strategisch belang voor het Byzantijnse Rijk. Bijna al de handel die met het westen van Europa werd bedreven, ging over land langs deze weg. Veel huisjes in Apollonia hebben binnentuinen versierd met bloemen in allerlei mooie kleuren. Er zijn trappenhuisjes, smalle steegjes, kerkjes met opvallende blauwe koepels en duiventillen. Nu is Apollonia het grootste archeologisch park van Albanië. We bezoeken o.a. het theater, de bibliotheek, het Odeon en de ruïnes van de nimfen. Na de lunch steken we de grens over naar Macedonië en rijden we naar ons hotel in Ohrid. Het nationale park Galicica vormt de natuurlijke grens tussen Macedonië en Albanië. Gelukkig werd beslist om dit prachtige stuk natuur te beschermen.
Vrije lunch
Overnachting in Hotel Flamengo **** of gelijkwaardig
Avondmaal in hotel
DAG 6: ZONDAG 9 JUNI 2019
OHRID (60 km)
Macedonië is een land met een rijk verleden, maar ook met prachtige meren, bossen en gebergten. Vandaag spenderen we de hele dag aan het meer van Ohrid op de grens met Albanië. Eerst bezoeken we het gezellige stadje Ohrid. Deze plaats is het toeristische centrum van Macedonië en een van de oudste Europese nederzettingen. Het oude gedeelte van de stad staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ohrid is klein, maar telt wel 365 kerken, eentje voor elke dag van het jaar, zoals wordt beweerd. Het meer van Ohrid is een van de grootste van de Balkan en met z'n ruim drie miljoen jaar ook een van de oudste ter wereld. Dit meer wordt omgeven door groene glooiende landschappen met weilanden, bossen, bloemenvelden en gaat langzaam over in het hooggebergte. Na bezoek aan het stadje staat het klooster van Sveti Naum op het programma. Het gebied rond dit klooster is één van de mooiste plekken langs de oever van het meer. Dit klooster is gebouwd in 900 na Christus op een rots met een prachtig panorama op het meer van Ohrid, op de stad Pogradec (Albanië) en de omliggende bergen. De originele Naum kerk werd gewijd aan de Heilige aartsengelen Michaël en Gabriel. Het klooster werd op deze plek gebouwd door de Slavische opvoeder St. Naum van Ohrid, een leerling van Cyrillus en Methodius die de grondleggers waren van het Cyrillisch schrift. De heilige is begraven in de kerk en volgens de lokale bevolking kun je de hartslag van de heilige nog horen als je een oor op zijn graf legt. Het klooster staat erom bekend dat er veel pauwen te vinden zijn. Er is voldoende tijd om kennis te maken met de omgeving en de vele kraampjes. Het niet al te grote klooster met prachtige fresco's kan op eigen tempo bezocht worden. Daarna maken we een boottocht naar de bronnen van het meer over de Drim rivier. Zeer helder water en je ziet de bronnen in het water naar boven borrelen. Na de lunch zetten we onze rondrit langs het meer verder alvorens ‘s avonds terug te keren naar Ohrid.
Vrije lunch
Overnachting in Hotel Flamengo **** of gelijkwaardig
Avondmaal in een lokaal restaurant
DAG 7: MAANDAG 10 JUNI 2019
OHRID - ELBASAN - TIRANA (135 km)
Vandaag terug richting Tirana, met een stop in Elbasan. Deze belangrijke stad in Centraal-Albanië is gelegen aan de oever van de rivier de Shkumbini, op 33 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Tirana. Ook deze plaats lag vroeger op de belangrijkste route van het Romeinse rijk, de Via Egnatia. De stad heeft een rijk cultureel verleden met een geschiedenis die tot meer dan 2000 jaar teruggaat en waarbij westerse en oosterse beschavingen met elkaar vermengd raakten. De stad beschikt over een historisch centrum met stadwallen en smalle kasseien straatjes die heel gezellig zijn. We bezoeken hier o.a. het Ottomaanse 15e eeuwse kasteel en de recent ontdekte 5e eeuwse basiliek. Verder de Koningsmoskee, één van de oudste moskeeën in de Balkan, gebouwd door Sultan Bayazit ll in 1482 en de Kerk van St Mary. De kerk van Onze-Lieve-Vrouw is een driebeukige gewelfde basiliek uit 1833. De witgekalkte muren maken deel uit van de Albanese geschiedenis. Onder de dictator Enver Hoxha werden kerken en moskeeën gesloten of gesloopt. Dankzij de tussenkomst van een Hoxha-familielid in 1967 werd de Grieks-orthodoxe kerk van St. Mary gered van de sloop. Na de lunch trekken we verder naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. We verkennen het centrum en het Scanderbeg-plein. Hier staat een ruiterstandbeeld gemaakt ter ere van de Albanese nationale held Scanderbeg, die zijn land in de 15e eeuw gedurende verschillende decennia verdedigde tegen de oprukkende Ottomanen. Aan dit plein ligt de Et’hem Bey moskee uit de 18de eeuw met zijn 35 meter hoge torenspits die een wenteltrap naar de top bevat. De toren was decennia lang het hoogste gebouw in de hoofdstad van Albanië en wordt door velen beschouwd als de mooiste moskee van het land. Afsluiten doen we in het nationaal historisch museum, dat gehuisvest is in een gebouw uit het communistische tijdperk. Op de gevel in mozaïek zien we de bewogen geschiedenis van Albanië. Het museum heeft een mooie collectie oudheden uit de Griekse en Romeinse tijd met o.a. de beroemde kop van Apollo, maar ook mozaïekvloeren, beelden, sieraden en werktuigen. Alles is smaakvol en ruimtelijk opgesteld, wat het museum tot een topper maakt.
Vrije lunch
Overnachting in Hotel White Dream **** of gelijkwaardig
Afscheidsdiner in een lokaal restaurant
DAG 8: DINSDAG 11 JUNI 2019
TIRANA - KRUJA - LUCHTHAVEN (47 km) - BRUSSEL
Na het ontbijt rijden we naar Kruja, het charmant middeleeuws dorp, prachtig gelegen tussen bergachtige toppen en een groene vallei die zich uitstrekt tot aan de Adriatische kust. Deze stad is gekend als de middeleeuwse hoofdstad van Albanië, was ooit bewoond door de oude stam van Illyrians. We bezoeken er o.a. de oude bazaar, ideaal om de laatste souvenirs te kopen. Als afscheid aan Albanië bezoeken we nog het Skanderbeg museum dat in 1982 werd opgericht. Zeker in die jaren stonden de pracht en de luxe van dit museum in schril contrast tot de straatarme omgeving. De witte constructie die aan een fort doet denken werd gebouwd naast de ruïnes van het oude kasteel, waar Skanderbeg in 1405 werd geboren en herbergt collecties die herinneren aan de glorieuze strijd die de volksheld voerde in de 15e eeuw. Na de lunch in Kruja, transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.
IN PRINCIPE IS HET VERMELDE PROGRAMMA DEFINITIEF
TOCH KUNNEN ER NAAR GELANG VAN DE OMSTANDIGHEDEN
TER PLAATSE WIJZIGINGEN NODIG ZIJN
DEZE WIJZIGINGEN GEBEUREN IN OVERLEG MET DE GROEP
MAAR DE BEGELEIDER NEEMT DE UITEINDELIJKE BESLISSING