OP DE VOORREISVERGADERING KRIJGEN DE DEELNEMERS EEN UITGEBREID BUNDEL MET ALGEMENE PRAKTISCHE INFORMATIE
Documenten
Het is aan te raden een kopie te maken van paspoort, reisverzekering, medisch paspoort en informatie over persoonlijke medicaties. Deze documenten bewaar je best op een afzonderlijke plaats. Vergeet ook bankkaart, creditcard en geld niet.
Elektriciteit
Het voltage is 220/230 Volt en er is voor Europese toestellen een driepolige verloopstekker nodig. Deze kan je per plaatse kopen. Een “wereldstekker” is aan te raden
Eten en drinken
De keuken is erg lekker en gevarieerd. De lokale gerechten als boerewors, bobotie… zijn wel een beetje avontuurlijk, maar er is ook een groot aanbod aan internationale gerechten. Weg van de toeristische routes is er weinig meer dan de lokale kroeg als restaurant, en omwille van hygiëne niet echt aan te raden. De producten in de supermarkten zijn vers en er is een enorme keuze. Kraantjeswater is doorgaans drinkbaar, maar bij twijfel gebruik je best flessenwater. Bier, zowel inlands als ingevoerd, is overal verkrijgbaar.
En dan is er natuurlijk de wijn, van wereldniveau en best betaalbaar.
Fotograferen
De basisregel is universeel: discretie in alle omstandigheden en zeker in godsdienstige plaatsen. Laat mensen duidelijk merken dat je hen op de foto wil en dring niet aan als er geen instemming is. Fotograferen met “flash” is vaak verboden in musea, paleizen en bij muurschilderingen. Ga niet in op het aanbod tegen vergoeding een foto te maken.
Geld en valuta
De officiële munt is de Rand (ZAR). Enkel in grote steden kan je geld wisselen, meestal via de lokale banken, maar het vraagt doorgaans veel tijd. Geld opnemen via ATM is eenvoudig maar kost je wel wat , ook als je Maestro gebruikt. Creditcards en dus ook de geactiveerde Maestro zijn zeer populair, maar blijf waakzaam. De invoer van de Rand is beperkt tot 5000 Rand ( 330 Euro). Het is aan te raden je Euro’s om te zetten bij aankomst.
Gezondheid
Er moeten geen speciale maatregelen genomen worden voor reizen naar Zuid-Afrika. Maar je kan toch best eens overleggen met je huisdokter. Hij is uitstekend geplaatst om advies te geven omtrent je “medicatie-lijstje”. Zorg wel voor een behoorlijke reisverzekering.
Kleding
Hou er rekening mee dat, ongeacht het seizoen, er steeds een regenbui kan vallen. Een lichte regenjas is dus aangewezen evenals een trui of fleece voor de frisse avonden.
Paspoort en Visa
Het paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn bij vertrek uit Zuid-Afrika. Belgen zijn vrijgesteld van de Visa-plicht.
Telefoon, Internet en Post
Internationaal bellen is vrij duur. Maar de aanschaf van een lokale simkaart is een alternatief: je kan gratis gebeld worden en je gesprekken naar het buitenland zijn goedkoper. Mobiel bellen is eenvoudig, het land beschikt over de moderne communicatiemiddelen, en je kan bijna overal in hotels en restaurants gebruik maken van gratis Wi-Fi. Buiten de steden is Wi-Fi soms traag. Post duurt lang.
Tijdsverschil
België en Zuid-Afrika hebben dezelfde tijd in onze zomer. In onze winter is het een uur later in Zuid-Afrika.
Tips en Fooien
Fooien zijn gebruikelijk en worden erg op prijs gesteld. Vaak wordt het aangekondigd, en steeds meer en meer wordt het verrekend in de betaalnota. Alle diensten, kamermeisje, kofferjongens, diensters, hotelpersoneel… rekenen op je tip.
Veiligheid
Zuid-Afrika is doorgaans een veilig land voor toeristen maar het is altijd aangewezen om dure juwelen achterwege te laten. Ook grote sommen geld en creditcards moeten bij voorkeur met omzichtigheid gebruikt worden. Wees waakzaam in grote steden, bij avond en op drukke plaatsen. Steden als Johannesburg en Cape Town horen tot de meest onveilige ter werend. Berg paspoort en creditcards op in het kluisje van het hotel/guesthouse.