Sint-Petersburg is één van de meest fascinerende bestemmingen van Rusland. Op initiatief van Peter de Grote werd deze stad in 1703 gesticht en was tot de laatste Romanov de hoofdstad van het Russische Rijk. De tsaar wilde aan de Oostzee een moderne stad met grachten, lange rechte straten, tuinen, parken, paleizen en musea, om Rusland dichter bij Europa te brengen. De stad heet niet voor niets “Venetië van het Noorden”.
De bewogen geschiedenis van “de stad van Peter” staat centraal in de geschiedenis van heel Rusland. In 1712 werd Sint-Petersburg de hoofdstad van het Russische Rijk. Bijna 200 jaar later in 1914 krijgt de stad de naam Petrograd. In 1917 komt er met de Oktoberrevolutie een einde aan het Russisch Tsarenrijk als Nicolaas II wordt afgezet. Vijf maanden later roepen de bolsjewieken Moskou tot hoofdstad uit. Na de dood van Lenin in 1924 wordt de stad Leningrad genoemd, maar bij het uiteenvallen van de USSR in 1991 stemmen de inwoners voor de herinvoering van de oorspronkelijke naam Sint-Petersburg.
Het is een belangrijke havenstad aan de Oostzee en de monding van de Neva. De monumentale stad, gebouwd rond een aantal kanalen, is rijk aan imposante prospekts (avenues) en architectonische interessante, vooral barokke en neoklassieke gebouwen. Tsaar Peter de Grote gaf aan de stad een Westerse uitstraling, wat onder meer tot uiting komt in de vele grachten naar Amsterdams voorbeeld, een stad waar hij geruime tijd verbleef.
De stad strekt zich uit over 42 eilanden, met het Vasilevski-eiland als grootste. Na Londen, Moskou en Parijs bezet Sint-Petersburg de vierde plaats op de lijst van steden met de meeste inwoners in Europa. Het zee-en rivieranker op het rode wapenschild verwijzen naar Sint-Petersburg als havenstad. Boven op de scepter zit de tweekoppige adelaar van de Romanovs.
De topper van deze reis is het bezoek aan de Hermitage. In februari 1852 opende het eerste Russische museum zijn deuren voor het grote publiek in de gebouwen van de Grote en Kleine Hermitage, die speciaal gebouwd werden om de uitgebreide collectie van keizerin Catharina onder te brengen. Vanaf 1764 verzamelde zij in een periode van 10 jaar duizenden tekeningen, schilderijen, kunstvoorwerpen en edelstenen.
Deze collectie is nu de basis van een van de mooiste en grootste kunstverzamelingen van West-Europa. Na de revolutie in 1917 en de nationalisatie van privécollecties kwam er een uitbreiding met impressionisten en Europese avant-gardekunst. Beetje bij beetje werd het Winterpaleis bij het museum betrokken.
Sint-Petersburg is zonder meer een van de meest fascinerende bestemmingen in Rusland. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een onvergetelijke stedentrip wordt.